Organisatie

Doelstelling

Opmaat heeft als doel het geven van professioneel muziekonderwijs aan verenigingsgebonden cursisten. De muzieklessen worden gegeven door ervaren vakdocenten en leiden op tot landelijk erkende muziekdiploma’s.

Hoe willen we dat bereiken ?

 1. De ideale leerweg is om te starten met de cursus “Op weg met Muziek” voor de groepen 4 tot en met 8 van de basisschool. Hier wordt met blokfluitlessen op een leuke en professionele manier de basis gelegd voor een eventuele verdere muziekopleiding.
 2. Na één jaar “Op weg met muziek” kan worden gestart met individuele muzieklessen op een blaas- of slagwerkinstrument.
 3. Na een aantal maanden individuele muziekles gaat de cursist daarnaast het samenspel leren in het leerlingenorkest van Jeugdorkesten Peel en Maas.
 4. Na het derde jaar van de individuele muziekles (meestal ook het examenjaar voor het diploma A) stroomt de cursist door naar het jeugdorkest van Jeugdorkesten Peel en Maas, waar een uitgebreid muziekrepertoire aan bod komt.
 5. Om individuele muzieklessen te nemen is het niet persé nodig blokfluitlessen te nemen. Wel is het zo, dat dan in de individuele muzieklessen ook de basisbeginselen moeten worden geleerd, waardoor het begintempo lager ligt.
 6. Opmaat Muziekschool en Fanfare St. Cecilia stimuleren het deelnemen aan solistenconcoursen. De cursist bouwt daarmee veel extra zelfvertrouwen op, wat niet alleen goed is binnen de muziek maar ook binnen het sociale domein van de cursist.
 7. Op velerlei terreinen werkt Opmaat samen met de basisscholen van Helden, Fanfare St. Cecilia en Jeugdorkesten Peel en Maas.

De Leerlingenorkesten Peel en Maas is een samenwerkingsverband tussen de muziekverenigingen van Helden, Kessel, Panningen en Egchel.

Organisatie

Bestuur:

 • Piet Fleuren, voorzitter
 • Leanne Vermazeren, secretaris
 • Mariëlla Mommers-Nijssen, penningmeester
 • Jolanda Cuppen

Reacties zijn gesloten.